METEOROLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

Meteoroloji; bilindiği üzere Dünya atmosferinde gerçekleşen durumların gelişimini, sebeplerini ve sonuçlarını inceleyip analiz eden bir bilim dalıdır. İnsan yaşamı ve Dünyamız ile doğrudan ilgili olmasıyla oldukça geniş olan bu bilim dalının yalnızca hava durumu verilerini kapsadığı düşünülse de meteoroloji bir atmosfer bilimidir ve oldukça geniş bir çalışma ve araştırma alanına hitap eder.

 

Meteoroloji bilimini kabaca tanımladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde faaliyet gösteren, atmosfer bilimleriyle mühendislik etiğinin harmanlandığı bölümümüz Meteoroloji Mühendisliği’ni ele alalım. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği bölümü, İTÜ Elektrik Fakültesi’nin bölümlerinden biri olarak 1953 yılında kurulduğunda Türkiye’de ilk ve tekti. Kapsadığı birçok çalışma alanı doğrultusunda, alanında yetkin insanlar yetiştirmek amacıyla faaliyetine başladı.  Günümüzde Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde verdiği eğitime hız kesmeden devam eden bölümümüz, değerli akademisyenlerimizin nesilden nesle aktardığı bilgi ve tecrübeleriyle birçok öğrenci mezun etmiş ve bu öğrenciler, bölümümüzde aldıkları kapsamlı eğitimle atmosfer bilimleri ve Dünyamız hakkında donanımlı mühendisler haline gelmiş, dünya çapında önemli başarılara imza atmıştır.

 

Meteoroloji Mühendisliği öğrencileri olarak yalnızca hava tahmini ve öngörüsü yapmak üzere eğitim aldığımız düşüncesi ile oldukça fazla karşılaşıyoruz. Bilinenin ve tahmin edilenin aksine bölümümüzde meteorolojinin birçok alt dalıyla ilgili oldukça fazla alanda eğitiliyoruz. Hava tahmini ve öngörüsünün yanında iklim değişimi ve modellemesi, hava kirliliği, yukarı atmosfer fiziği, uzay havası, Güneş ve rüzgar enerjisi gibi birçok konu, Meteoroloji Mühendisliği’nin araştırma ve çalışma alanları dahilindedir. Meteoroloji Mühendisliği Lisans Programı, %30 İngilizce olarak yürütülmektedir fakat biz öğrenciler, Türkçe derslerimizi İngilizce olarak da alma hakkına sahibiz. Yani %30 olan bu oranın %100’e kadar çıkarılabilme imkanı söz konusu.

 

Fizik ve Matematik temel bilimlerinin öne çıktığı bölümümüzde, yazılım ve bilgisayar derslerimiz de oldukça ağırlıkta diyebiliriz. Bunun sebebi bölümümüzün her alanında veri analizi ve raporlamaya ihtiyaç duyuyor olmamızdır. Eğitim hayatımız boyunca, çalışmalarımız sonucu elde ettiğimiz meteorolojik verilerin analizini gerçekleştirebilmek amacıyla birçok yazılım ve programlama dili öğreniyor, kendimizi bilgisayar kullanımında donanımlı hale getiriyoruz. Dolayısıyla, bölümümüz için en önemli ve üzerinde durulması gereken alanlardan biri yazılım-programlama dilleri ve raporlamadır diyebiliriz. Bununla paralel olarak ders programımızın yazılım ve bilgisayar dersleri bakımından fazlasıyla zengin olduğunu söyleyebiliriz. Ders planımız gereği öğrendiğimiz programlar, programlama
dilleri ve modeller şu şekilde;

 

•           Python

•           Fortran

•           AutoCad

•           R

•           NCL

•           Grads

•           Ferret

•           WRF

•           ArcGIS

•           ArcGIS Pro

 

Bölümümüz öğrencileri olarak temel mühendislik dersleri ve yazılım-programlama derslerinin yanında bölüm özelinde dersler alıyoruz. Fazlasıyla kapsamlı olan ders planımız, içinde birçok alanı barındırmakta. Zorunlu bölüm derslerinin yanı sıra seçmeli bölüm derslerimiz de mevcut. Bu seçmeli dersler, zorunlu bölüm derslerimize göre daha spesifik alanlarda bizleri eğitmeyi ve mezun olmadan önce uzmanlaşmak isteyeceğimiz alanı daha iyi analiz edip kişisel kariyerimizde doğru bir rota oluşturma konusunda bizlere yardımcı olmayı amaçlıyor.

 

Yurt dışında “Atmosferik Bilimler” olarak bilinen ve günümüzde Türkiye’de 2 üniversitede bulunan Meteoroloji Mühendisliği bölümü, ülkemizde günden güne daha tanınır ve aranır hale gelmekte. Meteoroloji Mühendisliği öğrencileri olarak biz de  bu duruma katkıda bulunmak, eğitimini aldığımız bu bilime ilgisi olan insanlarla bölümümüzü tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz.

                                                                                                        LABORATUVARLAR

Fakültemizde lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin çalışmalarını daha etkin bir şekilde yürütebilmeleri için olanak sağlayan laboratuvarlarımız bulunmakta. Bazı bölüm derslerimizi bu laboratuvarlarda alıyor ve daha etkin bir çalışma ve öğrenme imkanına erişmiş oluyoruz.

Aynı zamanda, değerli hocalarımızın önderliğinde yürütülmüş olan birçok proje için bahsettiğimiz laboratuvarlar kullanılmıştır ve hala aktif bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir.

  • Meteoroloji Alet ve Gözlem Usulleri Laboratuvarı

Bir Meteoroloji Mühendisliği öğrencisinin edinmesi gereken en temel özelliklerden biri, iyi bir gözlemci olmaktır. Hem pratik hem teorik olarak kendimizi geliştirme imkanı bulduğumuz bu laboratuvarda; yağış ölçümü, atmosferik basınç ölçümü, rüzgar hızı-yönü ölçümü ve Güneş radyasyonu ölçümleri gibi meteorolojinin birçok alanında ihtiyacımız olan verilere dair gözlemler ve ölçümler yapıyoruz. Laboratuvarımızın bizlere sunduğu cihaz çeşitliliği imkanıyla rahat ve verimli bir çalışma deneyimi elde ediyor, atmosfer bilimlerine dair temel gözlemleri yapmayı birebir öğreniyoruz.

 

  • Meteoroloji Modelleme ve Analiz Laboratuvarı

Alanımızla ilgili her türlü veri analizi ve modelleme uygulamalarının yürütülüğü bu laboratuvarda; ağırlıklı olarak en yaygın çalışma alanlarımızdan iklim değişimi modellenmesi ve kısa vadeli meteorolojik öngörülerin analizi konularında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ayrıca atmosfer bilimlerinin olmazsa olmazı hava kalitesi analizi ile ilgili çalışmalarımız için de kullandığımız laboratuvarımızda 3 öğretim elemanı, 3 araştırma görevlisi, 1 uzman çalışmaktadır. Laboratuvarımızın sorumlusu Prof. Dr. Yurdanur Ünal’dır.

 

 

  • Yukarı Atmosfer ve Uzay Havası Laboratuvarı

Fakültemizde uzay ortamı ve yukarı atmosfer araştırmalarının yürütülmesi amacıyla kurulan ve kullanılan laboratuvarımızda; Güneş-Dünya etkileşimleri, uzay ortamının uydu operasyonu ve yer sistemlerine etkisi ve genel olarak uzay havası ile alakalı konular ile ilgili araştırmalar yürütülüyor. Sağladığı olanaklarla uzay havası konusunda verimli bir çalışma deneyimi sunan laboratuvarımızn sorumlusu Prof. Dr. Zerefşan Kaymaz olup laboruvarda iki araştırma görevlisi ve öğrenciler çalışmaktadır.

 

  • Meteoroloji Gözlem Parkı

Burada yapılmakta olan hava sıcaklığı, basınç, yağış, rüzgar hızı ve farklı seviyelerde toprak sıcaklığı ölçümleri gibi klimatolojik veri ölçümleri sayesinde, lisans hayatımızın ilk zamanlarından itibaren öğrendiğimiz teorik bilgileri geliştirme imkanı elde ediyoruz.

ERASMUS

Meteoroloji Mühendisliği öğrencileri olarak İTÜ’de okuyan her öğrenci gibi Avrupa Birliği değişim programlarına katılabilme imkanımız mevcut. Bunlardan 

en çok bilinen ve tercih edilen program olan ERASMUS kapsamında, gerekli şartları sağlamamız durumunda anlaşmalı olduğumuz Avrupa Birliği üniversitelerinde bir veya iki dönem boyunca eğitim alma şansı elde edebiliyoruz.

 

 

Güncel olarak bölümümüzle anlaşmalı olan üniversiteleri sizler için listeledik:

 

Ülke

Üniversite

Almanya

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (Karlsruher Institute für Technologie)

Almanya

Hamburg Üniversitesi (Universität Hamburg)

Almanya

Bonn Üniversitesi (Universität Bonn)

İspanya

Madrid Complutense Üniversitesi (Universidad Complutense de Madrid)

İspanya

Balear Adaları Üniversitesi (University of the Balearic Islands)

Hollanda

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi (Wageningen University & Research)

ERASMUS olanaklarıyla ilgili detaylı bilgi için İTÜ Erasmus Ofisi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ÇAP

Meteoroloji Mühendisliği okurken gerekli koşulları sağlamamız halinde Çift Anadal Programı’na başvurarak dilediğimiz başka bir bölümden aynı anda eğitim alarak program sonucunda çift diploma ile mezun olabiliyoruz. Meteoroloji Mühendisliği öğrencilerinin ÇAP yapabileceği bölümleri aşağıda listeliyoruz:

 

·         Çevre Mühendisliği

·         İnşaat Mühendisliği

·         Makine Mühendisliği

·         Elektrik Mühendisliği

·         Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

·         Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği

·         Maden Mühendisliği

·         Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

·         Endüstri Mühendisliği

·         Ekonomi

·         İşletme Mühendisliği

·         Matematik Mühendisliği

·         Fizik Mühendisliği

·         Uçak Mühendisliği

·         Uzay Mühendisliği

·         Tekstil Mühendisliği

·        Bilgisayar Mühendisliği

 

Çift Anadal Programı’nı tercih etmek istemeyenler için daha hafif bir program olan Yandal programı da mevcut. Bu program sayesinde, kendi lisans programımız dışında bilgi sahibi olmak istediğimiz alandan bölüm dersleri alabiliyoruz. Yandal Programı’nın Çift Anadal Programı’ndan en önemli
farkı, 2. programdan diploma alınmıyor oluşudur.

STAJ PROGRAMLARI VE ŞİRKETLER

Meteoroloji Mühendisliği öğrencileri olarak bölümümüzden mezun olabilmemiz için gerçekleştirmemiz gereken her biri en az 20 iş günü olmak üzere iki zorunlu stajımız mevcut. Bunlardan biri olan “hidroloji” stajımızın konusu hidrometri ve proje hidrolojisidir. Bir diğer stajımız olan  “uygulamalı meteoroloji” stajı ise genel olarak bölümümüzün barındırdığı alanlarda uygulama yapabilmemiz konusunda bizleri geliştirmeyi amaçlar. Bu iki zorunlu staj sayesinde yönelmek istediğimiz alanı çok daha net belirlemiş oluyor ve kariyer yolumuzu çizmeye devam ediyoruz.

 

Bu iki alanda yapmamız gereken zorunlu stajlarımız dışında kendimizi spesifik alanlarda geliştirmek için staj yapmak istersek bu konuda da geniş bir yelpazeye sahip olduğumuzu belirtelim. Staj yapabildiğimiz ve buna bağlı olarak çalışabildiğimiz başlıca alanları listeledik:

 

·         Haber Ajansları ve Kanalları

·         Afet Koordinasyon

·         Havaalanları

·         Savunma Sanayii ve Sivil Havacılık Şirketleri

·         Enerji Şirket ve Kuruluşları

·         Uzay Ajansları

·         Kamu Kurumları

İŞ OLANAKLARI

 

Meteoroloji Mühendisliği bölümünün birçok araştırma alanı olduğundan bahsetmiştik. Bununla paralel olarak iş olanakları da çeşitlilik gösteriyor. Gelecekte kendimizi hangi alanda ve hangi konumda görmek istediğimizle alakalı olarak kariyerimizi şekillendirebiliyoruz. Zorunlu stajlarımızı da yaptığımız Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri, kamuda çalışmak isteyen Meteoroloji Mühendisleri tarafından en çok tercih edilen yerler diyebiliriz.

Hava yolu şirketleri, havaalanları ve gözlem kuleleri Meteoroloji Mühendislerinin en çok iş imkanı yakaladığı alanlar oluyor. Bunun yanında günlük hava durumu verileri sunan yayın kanalları da Meteoroloji Mühendislerine bu alanda ihtiyaç duyuyor. Proje bazlı çalışmak da alanımızda sıklıkla tercih ediliyor.

Uzmanlaştığınız alanlara bağlı olarak üniversitelerde veya ilgili şirketlerde yürütülen Güneş ve rüzgar enerjisi, iklim, uzay havası, tarım ve orman
meteorolojisi gibi alanlar üzerine yürütülen projelerde görev alma imkanımız oluyor. 
Tabii ki bölümümüzde akademik kariyer yapmak da mümkün.

Gelecek nesillere bilgi birikimlerimizi aktarıp bu önemli alanın devamlılığını sağlamak tercih edilebilecek güzel bir seçenek.

 

Yurt dışı olanaklarından bahsetmeden geçmeyelim. Bölümümüz yurt dışında oldukça ilgi görüyor. Okulumuzdan aldığımız diplomamız, ABET sistemiyle uluslararası geçerliliğe sahip olduğundan mesleğimizi yurt dışında da sıkıntı çekmeden sürdürebiliyoruz. Bahsetmiş olduğumuz iş imkanları yurt dışında da geçerli, bununla birlikte uzay ajansları, sivil toplum örgütleri gibi oldukça geniş alanlarda çalışmak mümkün.

Anlaşılacağı üzere bölümümüzde; aldığımız dersler, yaptığımız stajlar ve en önemlisi bize yol gösteren değerli hocalarımız sayesinde henüz lisans hayatındayken kariyerimizin hangi doğrultuda şekillenmesini istediğimize dair fikir sahibi olarak bu yolda ilerleme imkanına sahip oluyoruz. Umuyoruz ki önemine oranla bilinirliği düşük olan bu bölümü yeterince açıklayabilmiş ve okurlarımızı en iyi şekilde bilgilendirebilmişizdir.

 

 

Herkese şimdiden mutlu ve keyifli bir üniversite hayatı diliyor, alanımıza meraklı olan herkesi fakültemize ve kulübümüze bekliyoruz!